میلگرد
میلگرد آجدار فلزی می باشد که در صنایع ساختمان سازی و ساخت سازه های بتنی و آرماتورهای فولادی در بتن برای بهبود سطح مقاومت کششی آن مورد استفاده قرار می گیرد. نوع فولادی که در بتن آرمه برای بهبود مقاومت بتن استفاده می شود میلگرد می باشد. که به آن فولاد میلگرد نیز گفته می شود . تولید میلگرد در کشورهای مختلف مطابق با استانداردهای خاص آن کشور می باشد. هر استاندارد خواص منحصر به فردی را برای میلگرد ایجاد می کند. در ایران نیز عمده میلگرد که به وسیله ذوب آهن اصفهان تولید می شود. مطابق با استانداردهای کشور روسیه می باشد. استاندارد کشور روسیه برای تولید محصولات فولادی به سه استاندارد با نام و نوع های : فولاد A-1، فولاد A-2 و فولاد A-3 تقسیم می شود. فولاد A-1 که از نوع فولاد صاف (میلگرد ساده) می باشد. مقاومت تسلیم و مقاومت کششی برابر با 2400 و 3600 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع میباشد. نوع فولاد A-2 از نوع آجدار می باشد که در بازار نیز با نام میلگرد آجدار شناخته می شود. مقاومت تسلیمی آن 3400 و مقاومت کششی 5000 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع می باشد نوع سوم که با نام فولاد A-3 نیز شناخته می شود نیز از نوع آجدار می باشد. که میزان مقاومت تسلیم آن برابر 4000 و مقاومت کششی آن برابر 6000 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع می باشد. علاوه بر آن نیز استانداردی که برای تولید قطرهای مختلف میلگرد در کارخانجات مختلف مورد استفاده قرار می گیرد متفاوت می باشد. در کارخانه ذوب آهن اصفهان ، با توجه به استاندارد روس ها میلگرد تا قطر 40 میلیمتر تولید خواهد شد.
برای اطلاع از قیمت روز میلگرد آجدار , قیمت جدید میلگرد , قیمت روز میلگرددر بازار به فروشگاه اینترنتی شهرآهن مراجعه نمایید.
میلگرد
عموما برای تقویت بتن و سازههای سنگی در تحمل نیروهای کششی ، از میلههای فولادی استفاده میشود. بتن به صورت ذاتی برای تحمل نیروهای فشاری استحکام دارد، اما نیروهای کششی میتوانند باعث شکستن آن بشوند. میلگردها به عنوان یک عامل تقویتکنندهی بتن از سال ۱۹۶۸ به شکل استاندارد تولید و استفاده میشوند، هرچند انواع مسطحی از میلههای تقویتی هم وجود دارند که بیشتر برای تقویت سطوح افقی بتنی از جمله مسیر بزرگراهها و اجزای پلها به کار برده میشوند.
سازههای سنگی و دیوارههای ملاتی مشخصاتی تقریبا شبیه به بتن دارند و در تحمل تنشهای کششی نسبتا ضعیف هستند. برخی قطعات استاندارد سنگی مانند بلوکها و آجرها طوری طراحی شدهاند که در آنها حفرههای مخصوصی برای قرارگیری میلگردهای تقویتی تعبیه شده است. اگرچه برای تقویت استحکام کششی بتن میتوان از هر مادهای با استحکام کششی بالا به عنوان عامل تقویتکننده استفاده کرد، اما فولاد و بتن وجه اشتراک خاصی دارند که این باعث استفادهی بیشتر از فولاد برای ساخت میلگردهای تقویتی شده است. این وجه مشترک ضریب انبساط دمایی است و نزدیک بودن مقدار آن برای فولاد و بتن باعث میشود در شرایط دمایی مختلف، تغییر طولهای یکسان مانع از بروز تنشهای اضافی درونی در ساختار بتن شود و به این شیوه از تخریب زودهنگام بتن جلوگیری میشود.
آجدار کردن میلگرد با هدف بهبود چسبندگی میان بتن و فولاد تقویتی صورت میگیرد. طرح آج روی میلگرد مشخصات معینی ندارد، اما فضای میان برآمدگیها و ارتفاع آجها باید مطابق استانداردهای مربوط باشد. آجهای ساخته شده روی بدنهی میلگردهای فولادی اغلب با ایجاد سطح اصطکاک کافی، امکان چسبندگی فولاد و بتن را فراهم میکنند، اما همچنان این احتمال وجود دارد که با اعمال نیرویی که به اندازهی کافی قوی باشد، از جای خود خارج شوند. این اتفاق اغلب در موقع تخریب ساختمان رخ میدهد. برای پیشگیری از بروز این مشکل، میلگردها را در عمق زیاد در ساختار بتن جاسازی میکنند و یا اینکه انتهای آنها را خم میکنند تا تا با ایجاد شکل قلابمانند درون بتن قفل شوند و از جای خود حرکت نکنند. میلگردهای فولادی که از فولاد پرداختنشده ساخته میشوند بیشتر در معرض زنگ زدن قرار دارند. زنگخوردگی میلگرد باعث اعمال فشار درونی مضاعف به بتن میشود که در نهایت میتواند با ایجاد ترک منجر به تخریب ساختار بتن شود. این مشکل به خصوص در مناطقی که نزدیک به آبهای شور قرار دارند، یا در ساختمان پلهایی که در مناطق سردسیر هستند و در فصل زمستان روی سطح آنها نمک پاشیده می شود و یا کاربردهای دریایی اهمیت بیشتری دارد. برای غلبه بر این مشکل، از میلگردهای فولادی ضد زنگ یا میلگردهای با روکش اپوکسی استفاده میشود که هرچند هزینهی بیشتری در بر دارند، اما طول عمر پروژه را به شکل قابل توجهی افزایش میدهند. همچنین در مناطقی که احتمال زنگ زدن میلگرد بیشتر است، ممکن است از میلگردهای فولادی کامپوزیتی تقویتشده با فیبرهای پلیمری استفاده گردد.